tisdag 31 maj 2016

förbättring, pralinprinsessan

Plast tillverkas i huvudsak av olja, oljan i världen är inte förnyelsebar och kommer någon gång att ta slut om vi inte hittar en lösning, eller något annat än olja att använda oss av.  Eftersom vi förbrukar väldigt mycket olja på så kort tid.
Oljan utvinns inte heller i Sverige och har därför en lång väg för att ta sig hit och till andra länder där oljan ej utvinns. Om det fraktas med t.ex. tankbil så släpper ju förstås bilen ut avgaser, alltså koldioxid. Koldioxiden far upp i atmosfären och lägger sig som ett lager, detta leder till hål i ozonlagret som skyddar jorden mot farliga uv-strålar från solen, och på så sett skyddar det inte mot solens uv-strålar och vi får en högre medeltemperatur på jorden. Detta leder till att isbergen i Antarktis smälter, det kan leda till översvämningar i låga länder som Holland. Isbjörnarna klarar sig inte eftersom dom lever på t.ex isflak eller isberg, och om dessa smälter överlever dom mest troligt inte.
Förbränningen av plats bidrar alltså till växthuseffekten. Plast är lätt att färga med låg energiförbrukning. Och man kan återvinna 95 % av plast.

Aluminium kan kallas en kretsloppsmetall. Återvinning av aluminium gör en besparing på upp till 95 procent av energimängden som används vid tillverkning av aluminium från bauxit.
Aluminium lämpar sig särskilt väl för återvinning. Energiförbrukningen vid återvinning av aluminium innebär en besparing på upp till 95 procent av det som går åt vid primärframställning samtidigt som återvinningsgraden är hög. Idag ligger den i genomsnitt på 73 procent. För transportfordon ligger detta tal på 95 procent och med väl utbyggt återvinningssystem räknar man med att komma upp i 90 procent som ett genomsnitt. Låg vikt kombinerat med hög styrka ger lätta konstruktioner som medför reducerad energiförbrukning under transport.

Papper, det jag tycker är det bästa alternativet för företaget att använda sig av till sin pralin förpackning.
Papper framställs av trä, trä är en förnybar resurs och därför sparar vi mer på miljön av att använda oss av papper istället för plast eller aluminium. En till bra sak är att vi i Sverige har väldigt rikt på skog och har därför väldigt mycket trä att förbruka och plantera nytt. Träd och andra växter är ju väldigt bra eftersom de framställer och släpper ut syre som hjälper oss väldigt mycket, trädens mängd syre utsläpp är det största eftersom att det är vår största växt. Och om vi skulle få brist på träd skulle det leda till naturkatastrofer, t.ex. i regnskogar om det skulle bli brist där. Där skulle många djur och andra växter dö ut om det skulle blir brist på skog. I Sverige hade det lett till detsamma, naturkatastrof. Våra svenska djur hade inte klarat sig lika bra och jakten hade minskat och vissa djur hade förmodligen flytt. Vi hade ju överlevt med det hade blivit ett mindre syreutsläpp om man inte hade hunnit med att förnya antalet träd genom att plantera nya, vilket tar ett långt tag. Men pappers tillverkning har minst farliga utsläpp och påverkar miljön minst av dessa tre alternativ och just därför tycker jag att papper är det bästa alternativet. Man kan även säga att papper är närproducerat eftersom vi har många pappersverk i Sverige och mycket skog att förbruka här. Mycket att papperstillverkningen används och förbrukas från svenska skogar. Även nya blekningsmetoder har radikalt minskat miljöutsläppen. Utvecklingen går mot allt mer slutna processer. Blekning med klorgas har nu upphört vid svenska massabruk och den nya tekniken är väldigt energisnål.


Jämförelser; tillskillnad från plast och aluminium är papper den förnybara  resursen eftersom det är gjort på trä och man därför kan förnya det genom att plantera mer träd och skapa mer papper. Det finns en risk att plasten inte kommer kunna tillverkas mer om man ej hittar ett annat sätt att skapa det utan att använda sig utav olja, eftersom olja inte är en förnybar resurs och kan ta slut. Aluminium däremot är inte heller förnybar, det är gjort av en slags sten som finns och det går ju ej att plantera mer stenar. Däremot är aluminiumet vi har idag så pass att det går att återvinna i princip hur många gånger som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar