tisdag 7 juni 2016

komplettering

Kolets kretslopp

I atmosfären finns det ett lager av kol i form utav koldioxid, koldioxiden tas upp av växter vid fotosyntesen. Fotosyntesen är när växter omvandlar koldioxiden med hjälp av vatten och solenergi till olika sockerarter. Vis processen frigörs syre som vi människor och djur andas. Fotosyntesen är grunden till att människor och djur ska kunna leva och få i sig energi, det är som ett bränsle för oss.
Djur äter växter som då genom deras cellandning förbränner kolhydrater till koldioxid och vatten. När växten eller djuret som ätit av växten dör och bryts ned släpps lika mycket koldioxid ut som bundits vid fotosyntesen.
Under hösten bryts t.ex. löv och andra växtrester ned av olika djur, svampar och olika bakterier och då avförs koldioxiden till atmosfären. Kretsloppen kan i vissa fall ta över ett år.
Kolhaltiga ämnen lagras ifall en organism inte skulle brytas ned av någon anledning, lagrat kol är t.ex. stenkol, torv och olja. Då kan kolet utan att ingå i det årliga kretsloppet lagras på mycket lång tid.
Grundämnet kol kan byggas in i skal hos snäckor, kräftdjur och plankton i form av kalciumkarbonat. När djuren dör hamnar skalen på havsbottnen.



Metanserien

Det enklaste ämnet är metan, det innehåQa<zller en kolatom och 4 väteatomer. För varje nytt ämne byggs kolkedjan på med en kolatom och två väteatomer.
Molekylformeln, alltså summaformeln anger hur många atomer som ingår i molekylen. Hur atomerna är bundna till varandra kan också visas. Metan tillhör de gaser som bidrar till växthuseffekten. Stora mängder metan kan bildas i kärr, myrmarker, soptippar och risfält. Dessutom släpps mycket metan ut i atmosfären när vi utvinner olja, gas och kol.
Metan tillhör de gaser som bidrar till växthuseffekten. Stora mängder metan kan bildas i kärr, myrmarker, soptippar och risfält. Dessutom släpps mycket metan ut i atmosfären när vi utvinner olja, gas och kol.    


Alkoholer

Alkoholmolekylerna består av en kolkedja med väteatomer och på den sitter också en sk OH-grupp, kydroxylgrupp. En OH-grupp består av atomslagen syre och väte. Alkoholer lan ha men eller flera OH-gruppper. Alla alkoholers namn slutar på ol. Namnens första del kommer från det kolväte som har samma antal kolatomer.

Ozonlagret och växthuseffekten

Ozonlagret: är ett lager av ozon i jordens stratosfär. Ozonlagret absorberar effektivt skadlig UV strålningen från solen. Utsläpp av ozonnedbrytande gaser som t.ex. freon, har tunnat ut ozonlagret, vilket ökat risken för hudcancer i områden nära Nord- och Sydpolen. Freoner skadar ozonlagret allvarligt eftersom när de bryts ned frisläpps kloratomer. En kloratom kan katalysera förstörelsen av mellan tiotusen och hundratusen ozonmolekyler.


Växthuseffekten: Atmosfären skyddar oss mot ultraviolett strålning. Strålningen absorberas och reflekteras tillbaka uti rymden men ca 50% av strålningen träffar jordytan och värmer upp den innan den också reflekteras tillbaks som infraröd strålning. Utan växthuseffekten så hade jorden varit kall och obeboelig för oss människor. När man förbränner fossila bränslen bildas koldioxid som är en växthusgas. Gasen går ut i atmosfären och växthuseffekten ökar den, UV strålningen mot jorden går då igenom atmosfären men den infraröda strålningen kommer inte igenom atmosfären och temperaturen ökar på jorden som i sin tur påverkar klimatet och livet på jorden. Konsekvenserna kan bli katastrofala om packisen smälter eller om golfströmmen ändrar riktning och tar andra vägar. Varma öknar kan bli kalla polarområden och vi kan få torka och översvämningar som leder till naturkatastrofer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar